Stockholms Stad, EÅV SDF, Avd Social omsorg Förebyggande och Främjande

Stockholm – vår huvudstad med miljoner drömmar, förväntningar och ambitioner. Vi jobbar för alla som lever här idag och i framtiden. Nu söker vi dig som vill tänka stort, nytt och annorlunda med oss – för stockholmarna.

Arbetsplatsbeskrivning

Enskede-Årsta-Vantör är en stor stadsdel som ibland benämns som ”Lilla Stockholm” på grund av dess spridning av områden med skiftande karaktär. Detta bidrar till ett utmanande och spännande arbete med stora möjligheter att påverka fältarbetets utformning. Det förebyggande och främjande arbetet med barn, ungdomar och familjer är prioriterat. Vi arbetar utifrån en preventionsvetenskaplig och systemteoretisk grund, med fokus på risk- och skyddsfaktorer.

Fältverksamheten och LoSAM (Lokal samordning mot nyrekrytering) ingår i enheten för Prevention/tidigt stöd, där även Föräldramottagning, projektet Förskoleteam och Ungdomsmottagning ingår. Enheten leds av en enhetschef. Enheten ingår i avdelningen Social omsorg, förebyggande och främjande. I avdelningen ingår i dagsläget tre ytterligare enheter. 

Fältgruppen utgår från lokaler på Gullmarsplan men har tillgång till lokaler i Högdalen. Staden satsar på att öka tryggheten och det förebyggande arbetet. 

Tjänsten är ett vikariat under år 2024, eftersom en medarbetare kommer vara föräldraledig under del av året. Möjlighet kan komma att finnas till förlängning. 

Arbetsbeskrivning

Du kommer att ingå i ett team på åtta fältassistenter som har fördelat ansvaret för de olika stadsdelarna och skolorna emellan sig. Fältgruppen arbetar uppsökande och förebyggande med ungdomar på individ, grupp och strukturell nivå och deras föräldrar eller viktiga vuxna.  Målgruppen är unga 12-17 år och deras föräldrar/viktiga vuxna.  Fältgruppen arbetar förebyggande i syfte att förhindra att riskfaktorer som exempelvis kriminalitet, missbruk, psykisk ohälsa och mobbing utvecklas hos de unga. Fältassistenten har god kunskap om ungdomssituationen i stadsdelen och är insatt i ungdomstrender vilket kontinuerligt förmedlas till samverkanspartners i form av lägesbilder. I tjänsten kommer du att samverka med andra verksamheter och myndigheter som skola, polis och övrig socialtjänst. Arbetet med föräldrakontakter är ett prioriterat utvecklingsområde, även att nå ut mer jämställt flickor och pojkar.

Det uppsökande arbetet med unga sker både i miljöer där andra trygga vuxna finns, exempelvis i skolor och i miljöer där andra trygga vuxna inte finns såsom på gator, torg och i kollektivtrafiken. En del av arbetet är förlagt till kvällar och helger.

Projektet LoSAM (Lokal samordning mot kriminalitet) är ett socialt investeringsfonds projekt som EÅV och Skarpnäck SDF tillsammans med Lokal polisområde Globen och projektskolor i polisområdet startade upp för tre års sedan. 2024 är sista året i projektet.  Under 2024 kommer medarbetaren som arbetar i projektet delvis vara föräldraledig. Arbetet i projektet innebär nära samarbete och samverkan med de tre projektskolor, Globen polisen, socialtjänstens myndighetsutövande enhet, civilsamhälle och övriga verksamheter inom avdelning Social omsorg, förebyggande och främjande arbete.  Därutöver stödjande och rådgivande samtal till de familjer som skrivs in i projektet, i enlighet med den modell som har utarbetats. Uppföljning, utvärdering och informationsspridning ingår också.  

Arbetet kommer innebära att du dels arbetar tillsammans med Fältgruppen dels arbetar självständigt med projektet och då i nära samarbete med Skarpnäck SDF.


Du kommer att arbeta på fyra veckors schema där det ingår att arbeta 1-2 kvällar i veckan (Fält och LoSAM) och var fjärde vecka arbeta kväll fredag och lördag där det senare alltid sker tillsammans med en fältkollega. I projektet strävar vi efter tillgänglighet och samtal med inskrivna familjerna beror på när de kan ses. 

Kvalifikationer

Du har högskolexamen inom socialt arbete, socionomexamen.

Du har dokumenterad erfarenhet av psykosocialt arbete med ungdomar och deras föräldrar. Du är väl förtrogen med lagstiftning inom aktuellt område. 

Du bör ha erfarenhet av socialt fältarbete och/eller andra former av psykosocialt och förebyggande arbete med ungdomar samt god förmåga att uttrycka dig skriftligt och muntligt.
Meriterande är om du har dokumenterad erfarenhet och god förmåga att ha familjesamtal. Meriterande är om du har dokumenterad erfarenhet av myndighetsutövning inom barn och unga. 

Som person är du trygg, mogen och självgående, med gott omdöme och god förmåga att samarbeta och att skapa relationer.  Då det uppsökande arbetet och fältarbete kan vara väldigt varierande och situationsberoende är det viktigt att du är kreativ men framför allt har en god förmåga att driva och skapa egen struktur i arbetet. Du är flexibel och har lätt för att ställa om.  

Övrigt

Vi söker en person till ett föräldravikariat under 2024
Arbetstiden är förlagd dag- och kvällstid, vardag och helg enligt schema, i dagsläget var fjärde fredag-lördag kväll samt ytterligare en till två vardagskvällar, schemat kan komma att ändras efter verksamhetens behov.
Körkort krävs.
Rekrytering kan komma att ske löpande under ansökningstiden. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.


Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2024-12-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt ök
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Enskede-Årsta-Vantör
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/237
Kontakt
  • Marie Rosengren. Enhetschef , 0850814786
Facklig företrädare
  • Ulrika Eklund Vision, 08-50814080
  • Göran Åhlenius SSR , 08-50820161
Publicerat 2024-01-15
Sista ansökningsdag 2024-01-29

Tillbaka till lediga jobb