Stockholms Stad, Kulturförvaltningen, Kulturstrategiska staben

Stockholm – vår huvudstad med miljoner drömmar, förväntningar och ambitioner. Vi jobbar för alla som lever här idag och i framtiden. Nu söker vi dig som vill tänka stort, nytt och annorlunda med oss – för stockholmarna.

Kultur är en viktig del av Stockholms nervsystem och berör miljontals människor varje år. På Kulturförvaltningen arbetar vi tillsammans för att stärka kulturlivet i Stockholm. Vi skapar möjligheter för stadens invånare och besökare att ta del av och själva skapa kultur. Hos oss råder ett öppet arbetsklimat där medarbetarna i allra högsta grad är delaktiga i utvecklingen. Var med och bidra till att Stockholm växer med kultur!

Kulturförvaltningen arbetar för att alla i Stockholm ska ta del av ett kulturliv som är angeläget och av hög kvalitet. Det kulturella utbudet i Stockholm ska bestå av en mångfald av olika uttryck som når alla stockholmare. Verksamheten omfattar Kulturskolan, Stockholms stadsbibliotek, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Evenemangsavdelningen, Stadsmuseet och Medeltidsmuseet. Kulturförvaltningen ger även stort stöd till det fria kulturlivet.

Kulturstrategiska staben på Kulturförvaltningen arbetar med strategisk utveckling och kulturstöd till det fria kulturlivet. Särskilda strategiska utvecklingsområden är stadsutveckling och barn- och ungdomskulturfrågor. Vi arbetar också med stöd till det fria kultur- och föreningslivet, folkbildning och samlingslokaler.


Bidra till en meningsfull fritid för Stockholms barn och ungdomar

Kulturförvaltningen har ett nytt uppdrag att stötta och samordna stadsdelsförvaltningarnas arbete med fritidsfrågor. Vi söker dig som vill arbeta som utvecklingsledare och driva innovation och utveckling på en övergripande nivå i nära samverkan med stadens alla stadsdelar. Då tjänsten är ny får du goda möjligheter att påverka tjänstens innehåll och utforma arbetet med barn och ungas fritidsmöjligheter.

Bakgrund

En av Stockholms stads målsättningar är att ”Alla barn och unga ska ha rätt till en meningsfull fritid och tillgång till trygga och jämställda mötesplatser. Stadens utbud av aktiviteter ska svara mot olika behov hos barn och unga med särskilt fokus på grupper som inte nås av dagens verksamheter”.

Under våren 2021 har kulturförvaltningen genom en extern utredare undersökt stadens fritids- och ungdomsgårdar. Målet är att Stockholms stads arbete inom fritidsverksamheten ska stärkas och därmed får ett ökat deltagande, mer jämlik tillgång och ett bredare verksamhetsinnehåll för stadens unga invånare. Utredningen visar bland annat att antalet besök på stadens fritids- och ungdomsgårdar idag är låg och målen om jämställdhet och jämlikhet uppnås inte. Däremot visar forskning att betydligt fler unga uttrycker en önskan om att vilja besöka en öppen fritidsverksamhet jämfört med hur stor andel som faktiskt gör det. Så potentialen att öka antalet besökare är god!

Som ett resultat av utredningen har behovet av en utvecklingsledare identifierats varför kulturförvaltningen nu inrättar en helt ny tjänst. Under 2022 kommer Stockholms kommunfullmäktige fatta beslut om en ny strategi för stadens fritidsgårdar. Ditt jobb blir att implementera strategin och vara ett strategiskt stöd i fritidsgårdarnas verksamhetsutveckling. Var med och påverka fritiden för 150 000 barn och unga i Stockholm!

 

Ditt uppdrag

Som utvecklingsledare hos oss är ditt huvudsakliga uppdrag att verka för ett jämlikt och jämställt fritidsutbud för stadens barn och ungdomar. Din uppgift är att genom olika insatser öka samverkan mellan berörda förvaltningar, civilsamhället och stadens fria kulturaktörer. Du förväntas driva utveckling och innovation inom verksamhetsområdet genom omvärldsbevakning, kartläggningar, studier och uppföljning. Ditt arbete syftar till att skapa en gemensam helhetsbild som bidrar till ökad kunskap om fritidsutbudet i Stockholms stad samt dess utvecklingspotential.

Du kommer bland annat att arbeta med

  • processledning och utveckling av fritidsområdet i nära samverkan med stadens stadsdelsförvaltningar
  • rådgivning inom trygghet och säkerhetsfrågor inom fritidsgårdsverksamhet
  • att genomföra kartläggningar och utredningar utifrån nuläge och relevant forskning
  • att ge stöd till verksamheter genom omvärldsbevakning
  • att ta fram kompetensförstärkande gemensamma utbildningsinsatser
  • att svara på skrivelser och remisser
  • att handlägga ett stöd för ungas egna kulturprojekt.

Arbetet som utvecklingsledare innebär många interna och externa kontakter med intresseorganisationer och andra förvaltningar och bolag i staden. Du arbetar både självständigt och tillsammans med andra och tar stort ansvar för din egen planering.

Som utvecklingsledare ingår du i enheten för stadsutveckling som är en del av kulturstrategiska staben. Du rapporterar till enhetschef.


Din kompetens och erfarenhet

Vi söker dig som har

  • flerårig högskoleutbildning inom sociologi, pedagogik eller annan relevant inriktning
  • gedigen kunskap och erfarenhet av arbete med ungdomsfrågor och fritidsverksamhet
  • erfarenhet av processledning som del i kvalitetsutveckling
  • goda kunskaper i svenska i tal och skrift.

Det är meriterande om du har god kännedom om barn- och ungdomsinriktad kulturpolitik. 

I den här rekryteringen lägger vi stor vikt vid dina personliga förmågor och färdigheter. För att lyckas i rollen är det viktigt att du är självgående och proaktiv i ditt arbete. Du strukturerar själv ditt angreppssätt och driver dina processer framåt, från att initiera aktiviteter till uppföljning och analys av resultat. Du är resultatorienterad, analytisk och har förmåga att dra slutsatser från komplexa underlag och situationer. Med en god kommunikativ förmåga kan du anpassa ditt budskap och förmedla det så att det är tydligt, såväl muntligt som skriftligt, för olika mottagare. Du är lyhörd inför andra och kan föra din talan och driva förändring. Du har lätt för att skapa engagemang och intresse hos andra, är prestigelös och lösningsorienterad. Att du har ett gediget intresse och engagemang för kulturpolitik i allmänhet och barn- och ungdomskulturfrågor i synnerhet har stor betydelse.

Missa inte chansen att bygga upp förvaltningens strategiska arbete för en meningsfull fritid för Stockholms barn och ungdomar!

Vi erbjuder ett spännande och självständigt arbete i en utvecklingsorienterad organisation. Tillsammans arbetar vi i en modern aktivitetsbaserad kontorsmiljö i Rinkeby.


Välkommen med din ansökan idag!

Övrigt

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2021/5574
Kontakt
  • Maria Hydén Ohm, Rekryteringskonsult, 0850811715
  • Eva Stenstam, Strateg Stadsutvecklingsenheten, 0850831989
Facklig företrädare
  • Ernesto Garzón, Vision, 08-50831742
  • Maria Sundström, Saco, 08-50831588
Publicerat 2021-11-17
Sista ansökningsdag 2021-12-08

Tillbaka till lediga jobb